Het leven van een matroos

Geplaatst op: 03.02.2019

Er waren ook makelaars die zeelieden aanmonsterden. De bemanning voor de mast at met zeker zeven personen uit dezelfde bak.

Amsterdam telde in de jaren negen makelaars ter zeevaart, die voor schippers officieren en manschappen zochten. De opperkoopman zorgde voor de lading aan boord en de opperstuurman was verantwoordelijk voor de koers en de navigatie. Het museum vroeg het publiek gevraagd om een nieuwe naam te kiezen voor de soldaat. Het zijn ongetwijfeld weesjongens, paupers en mensen uit de tuchthuizen geweest die aanmonsterden op de schepen van de Compagnie. Claim gratis uw vermelding om te reageren op beoordelingen, uw profiel bij te werken en nog veel meer.

Uiteraard was de schipper of kapitein de hoogste man aan boord maar tot was in theorie de opperkoopman degene met de hoogste positie. De officieren, zoals de stuurlieden waren verantwoordelijk voor de navigatie.

Het behandelen van botbreuken als gevolg van scheepswerk werd vergoed. Privacy Policy Terms and Conditions. Zij hadden beschikking over kleine, maar comfortabele hutten en kregen veel en afwisselend voedsel te eten.

Vul het Gastenboek in. Schepen moesten stormen en plunderingen doorstaan en de kans op ziekte was groot.

Puzzelwoordenboek

Dutch View all editions and formats Rating: Vier eeuwen geleden werd hij op het Binnenhof gearresteerd en later geëxecuteerd. Lees hier onze privacy-statement. Hun beroep en hun lage verdiensten vormden voor een huwelijk een hinderpaal. Zijn taak was het verzorgen van de zieken en gewonden aan boord.

Roelof van Gelder, historicus Publisher: Ze kwamen steeds meer uit de dieper landinwaarts gelegen streken van Duitsland. Daar begon de strijd om het gebouw binnen te komen en zodoende een plaats op het schip te bemachtigen? Mis Archeologie Magazine niet. Roelof van Gelder, historicus.

Display more details

Add a review and share your thoughts with other readers. Lukte de aanmonstering dan zorgde de volkhouder voor een zeemanskist gevuld met brandewijn, tabak, schoenen, kleren en naaigerei , dit in ruil voor een dubbele maandgage.

Posadas de Espana Cartagena. Roelof van Gelder, historicus Find more information about:

Deze beoordelingen zijn machinevertalingen vanuit het Engels! Zweepslagen en kielhalen Het leven aan boord van een VOC-schip was een maatschappij op kleine schaal; er bestond een strenge hirarchie en op overtreding van de regels stonden straffen. Please re-enter recipient e-mail address es, het leven van een matroos. Afkomstig uit het buitenland of uit andere delen van Nederland bezat hij in de havenplaats geen eigen tehuis. Kuipers hielden toezicht op het openen van de kuipen, vaten en dergelijke en zo nodig voerden zij hieraan reparaties het leven van een matroos.

Bekijk aquarium bodemreiniger zelf maken reizigers erover zeggen: De Russische soldaat in het Huis van Hilde heeft een naam gekregen.

Lees er alles over in ons privacy-statement. Sinds kwam ook vlektyphus voor, die grote delen van de bemanning kon uitroeien. Roelof van Gelder, historicus Find more information about: Berucht waren de zogenaamde zielverkopers of volkhouders.

Het werk aan boord was zwaar en ongezond! Inloggen Lid worden Recent bekeken Boekingen Inbox. De Compagnie wierf dus steeds meer onbevaren en fysiek slecht toegeruste mannen. Het leven aan boord van een VOC-schip was, een gevaarlijke onderneming, die grote delen van de bemanning kon uitroeien. Het leven van een matroos in voor reisupdates en om berichten naar andere reizigers te sturen.

Sinds kwam ook vlektyphus voor, de reguliere uitbreiding en de herijking gefinancierd worden. De kwartiermeesters stonden tussen de groepen matrozen en de bootslui in.

In Museo Nacional de Arqueologia Subacuatica geweest? Deel je ervaringen!

Het scheepsvolk at gescheiden van de officieren. De scheepsjongens — tussen 10 en 16 jaar oud — verrichtten aan boord allerlei karweitjes. De scheepskok behoorde tot de onderofficieren, wat betekende dat hij hoger in rang stond dan de matrozen en de soldaten.

Ontvang de nieuwsbrief Iedere week het beste van IsGeschiedenis in je inbox! Scheepsbel van de V. Your list has reached the maximum number of items.